Nu har jag inte skrivit här på ett bra tag.
och visst blir det bättre med mig, även om det fortfarande är mycket kvar i min kropp som inte funkar som tidigare.
Men jag försöker i vart fall.
Det är fortfarande min vänstersida som är långsam och inte riktigt lyder mig och gör det jag först planerar. Men är på gymmet nu tre dagar i veckan och tränar på det som jag gör hos sjukgymnasten, det går bra, men självklart är vissa saker svårt än. Tex gå baklänges på ett löpband är svårt när min kommunikation med vänster kroppshalva inte är lysande. Men jag har inte ramlat än iaf… 😉
Sen är det otroligt jobbigt med långsamheten, jag märker det mest när jag är bland andra människor, jag går verkligen mycket långsammare än andra. Men jaghar lärt mig själv att ge mig själv tid.
Det som är otroligt svårt att leva med en hjärnskada är att det är ett osynligt handikapp, men det har ändå gett mig synen och känslan av att kunna se människor på ett annat sätt och jag är mer hjälpsam i det mesta.
Det som fortfarande är svårt är hjärntröttheten. Ingen som har haft en hjärnskada kan aldrig förstå hur pass påverkad man kan bli av just hjärntrötthet.
Jag ska fösöka förklara lite i vart fall.

Hjärntrötthet, eller mental trötthet som det även kallas.

“Mental trötthet är en extrem energilöshet som yttrar sig genom nedsatt förmåga att behålla uppmärksamheten och att kunna koncentrera sig under längre tid.
Situationer med mycket intryck är mycket påfrestande. Energin räcker inte till och tar lång tid att återhämta sig om man har gjort för mycket. Det påverkar arbete, studier och att orka umgås med familj och vänner.”

Det är många saker som jag är väldigt försiktig med, jag arbetstränade tidigare, men de 14 timmar i veckan som jag var där, var tyvärr för mycket för mig.
Men de timmar jag får arbeta och behålla min pesion som inte är så extremt hög, är 5 timmar per vecka, eller 12,5%, vilket jag vet att jag klarar av och det skulle göra mig så extremt gott.
Något annat det påverkar är att jag måste planera om jag ska göra något, att inte planera in någonting annat samma dag, utan det är en grej per dag som går att göra liksom. Och att vara duktigare på att säga nej än vad jag gör nu, men jag försöker i vilket fall…

“Situationer där mental trötthet ofta visar sig
– Läsa böcker eller tidningar (mycket svårare än förut för mig)
– Samtal med människor, ju fler desto jobbigare (extremt sant för mig)
– Oförutsedda händelser (det har jag väldigt svårt med)
– Situationer med mycket intryck, röriga och bullriga miljöer, tex folksamlingar, köpcentra, åka buss mm (jag undviker så gott det går)

Typiska symtom
– Onormalt snabb förlust av mental energi vid tankearbete
– Onormalt lång återhämtning av mental energi efter uttröttning
– Sämre koncentrationsförmåga över tid
– Hjärntröttheten varierar – ofta bättre på förmiddagen och sämre senare under dagen, även variation mellan dagar

Om tröttheten inte respekteras i tid
– En total och nästan förlamande trötthet kan slå till
– En längre stunds vila, ibland kan dagar behövas
– Försämring över tid kan ske

Vad kan man göra?
– Ta regelbundna pauser
– Vila innan man har blivit alltför trött
– Försöka arbeta i lugn takt med en sak åt gången, prioritera
– Använda almanacka eller dagbok för att planera sin dag eller vecka men inte alltför mycket”

Källan från Göteborgs universitet och västra götalandsregionen

Det har blivit bättre med hjärntröttheten, men mycket är det att jag faktiskt känner igen hur det känns när det börjar bli för mycket, känner igen första tecknet på trötthet och avslutar det jag gör mycket tidigare. Och gör inte alls så mycket saker nu för tiden.
Ni kan kalla mig tråkig, men jag försöker bara på bästa sätt att ta hand om mig själv, tråkig eller inte.. 😉
Jag klippte mina får nu i veckan, men hoppade över gymmet de dagarna, det är ju nästan som ett gym att klippa får, särskilt när min vänstra fotled inte lyder mig..
Men det gick bra ändå och nu blir det inte klippning förr än i vår 😊 och solen var min vän de dagar jag klippte damerna!